TP 801-1 Běžné stavební konstrukce


43 – Schodiště

Beton schodišťových konstrukcí

Betonem schodišťových konstrukcí se rozumí vytvoření monolitické betonové konstrukce schodiště. Obsahem standardu je založení schodišťových stupňů, vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku nebo vypuštění z kontejneru, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, ruční hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce hlazením dřevěným hladítkem.

Výztuž schodišťových konstrukcí

Výztuž z betonářské oceli a ze svařovaných sítí je nedílnou součástí schodišťových konstrukcí zaručující jejich požadované vlastnosti. Obsahem standardu je přesun výztuže, rozvázání svazku výztuže, čtení plánu, rozměření a vyznačení polohy hlavní nebo rozdělovací výztuže v konstrukci, uložení výztuže a její zajištění svázáním nebo svařením, zajištění krycí vrstvy podložkami, dále vyznačení polohy třmínků v konstrukci, uložení třmínků a jejich zajištění svázáním nebo svařením, nebo rozměření a vyznačení sítě v konstrukci, uložení sítě a její zajištění včetně přizpůsobení již uložené výztuže, zajištění krycí vrstvy podložkami.

Podestové panely montované

Podestové panely jsou součástí montovaných schodišťových konstrukcí nebo celých montovaných systémů budov. Obsahem standardu je výškové a osové zaměření včetně vyznačení obrysu, rozprostření maltového lože, osazení dílce jeřábem, odepnutí háků, zajištění spáry lištou, zmonolitnění spojů, odstranění lišt včetně jejich očištění, odříznutí přečnívající malty, nivelování do přesné roviny.

Bednění schodišťových konstrukcí

Bednění je plošná konstrukce nutná k vytvoření potřebného tvaru monolitických betonových nebo železobetonových stropních konstrukcí popřípadě stupňů dusaných na terén nebo na desku zřízená z řeziva. Obsahem standardu je vynesení výškových bodů, založení a rozměření obedňovací konstrukce, výběr a uříznutí obedňovacího materiálu podle tvaru bednění s potřebným přesunem v pracovním prostoru, montáž pomocného lešení, sestavení bednění z prken nebo hrubých dílců do tvaru bednění schodišťových konstrukcí, osazení převázek a rozepření bednění rozpěrkami, vyvrtání otvorů ve stěnách bednění a stažení bednění stahovacím drátem, provedení všech hřebíkových a skobových spojů, zajištění konstrukce bednění zápěrami a vzpěrami proti vychýlení, odstranění zbytku materiálu a nečistot z vnitřku bednění, potřebná manipulace s materiálem a pomocným lešením v pracovním prostoru, příprava roztoku a nátěr nebo nástřik styčných ploch bednění proti přilnavosti betonu.

Odbednění schodišťových konstrukcí

Odbedněním se rozumí demontáž a odstranění bednící konstrukce. Obsahem standardu je přestřižení stahovacích drátů, uvolnění a odstranění zápor, vzpěr a převázek, uvolnění obedňovacích prken nebo hrubých dílců od betonu, ustřižení stahovacích drátů a přihnutí zbylých konců ke konstrukci, demontáž pomocného lešení a uložení získaného materiálu v pracovním prostoru.

Schodišťové stupně železobetonové a kamenné osazované

Stupně železobetonové nebo kamenné osazované jednotlivě na schodnice, na desku, současně při zdění nebo do připravených otvorů vytvoří schodišťové rameno. Obsahem standardu je rozepsání výšek a délek schodů na lať, upevnění latí, očištění a navlhčení podkladu, osazení stupně na betonové desce nebo osazení stupňů s vypodložením dřevěnými klínky nebo pruhy lepenky při zazdívání, vyrovnání do výšky vodorovně i svisle do spádu k nástupní hraně, zazdění kapes dodatečně uloženého schodu, nebo vyplnění prostoru mezi stupni a deskou cementovou maltou a její udusání, zvednutí schodu ze země do výše pasu, nošení schodů v podlaží z podesty postupně na rameno schodiště, dočasné zakrytí stupnic proti poškození, vytvoření provizorního dřevěného zábradlí a v případě stupňů jednostranně zazděných visutých též vytvoření podpěrné konstrukce visuté části stupňů včetně jejího odstranění.

Schody z lomového kamene

Schody z lomového kamene jsou vytvořeny z hrubých kopáků v rámci dlažeb nebo opěrných zídek. Obsahem standardu je úprava podkladu stupňů z lomového kamene, vyzdění stupně z kopáků případně zřízení bočnic z lomového kamene pro zavázání schodu, vyspárování maltou.

Stupně zděné z cihel

Stupně zděné z cihel jsou vytvořeny z cihel pálených nastojato na maltu. Obsahem standardu je proměření, vyvážení a vyznačení stupňů, urovnání podloží, navlhčení cihel, maltování, kladení cihel na stojato do malty, vyrovnání a udusání podloží v mírném spádu při vyzdívání dalších stupňů, odstranění malty ze spár, očištění stupňů od malty, spárování.

Schody v dlažbách a opěrných zídkách z betonu prostého nebo stupňů na terénu

Jedná se o schody které se budují v souvislosti s dlažbami nebo opěrnými zídkami nebo o stupně dusané na terénu. Obsahem standardu je vyměření a zřízení bednění stupňů včetně bočnic, vyklopení betonové směsi z ručního dopravního prostředku nebo vypuštění z kontejneru, nahození betonové směsi do konstrukce, rozhrnutí betonové směsi v konstrukci, ruční hutnění, vyrovnání a úprava povrchu konstrukce hlazením dřevěným hladítkem, odstranění bednění, u schodů dusaných na terénu proměření, vyvážení a vyznačení stupňů, urovnání podloží včetně kropení, zřízení bednění a betonáž, odbednění, úprava povrchu stupňů.

Schodišťové konstrukce montované

Jedná se o vytvoření schodišťových konstrukcí z prefabrikátů - schodišťových ramen. Obsahem standardu je výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysu, vynesení výšky schodiště, rozprostření maltového lože a uložení klínů, osazení schodišťového dílce pomocí jeřábu, odepnutí závěsu, zmonolitnění spojů, zajištění ramene vzpěrami, odstranění vzpěr, odříznutí přečnívající malty, odstranění klínů.

Boční zídky schodů z cihel

Boční zídky předložených schodů tvoří zábradlí u schodů nebo poprsníky vyzdění z cihel. Obsahem standardu je očištění podkladu, polití cihel vodou, přemístění truhlíku, rozměření a založení zdiva, natažení a stočení šňůry, rozprostření malty, kladení cihel na vazbu, sekání cihel, zalití spár řídkou maltou včetně vlhčení zdi, provážení rohů a koutů, přisekání cihel šikmo.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00